Översättning: Marika Gedin.

214 s. Mjukband.

Nuria Amat som skrivit en lång rad romaner, har rönt stor uppskattning för Drottning av Amerika. Romanen har nominerats till Rómulo Gallego priset, det mest prestigefyllda i spanskspråkiga litterära världen. 2003 fick Nuria Amat Barcelona stads litterära pris.

Ur Ulf Erikssons recension i Dagens Nyheter: ”Till Colombias Stilla havs kust kommer den unga kvinnan Rat tillsammans med en äldre journalist och författare, Wilson, som gjort sig till både arméns och gerillans villebråd. De blir älskande och gömmer sig en fattig avkrok, trängda mellan regnen och havet… Amats prosa är en magma av flertydiga bilder, gåtfulla aforismer och litteräa anspelningar. Den är på en gång rå och förfinad, drömsk och brutal… En av huvudpersonerna i denna sofokliska djungeltragedi är regnet, en annan våldet, en tredje ensamheten.”

Marianne Ekenbjörn i Helsingborgs Dagblad: ”Nuria Amat skildrar helvetet med poesi, utan att spänningen mattas, och hon gör det på ett sätt som får oss att känna igen det omedvetnas sätt att tänka. Hon använder språket som ett sätt att leva i en sjuk värld och ibland är det som att lyssna på olika satser i en och samma aria. Däri ligger storhet, något som Marika Gedin i sin lyhörda översättning också förmedlar”.

Rubriken är ”Njutbart om gränsen mellan liv och konst”. till Annina Rabes recension i Svenska Dagbladet. ”Drottning av Amerika är inte, som man först förledas att tro, en roman om en ung författare som finner sin röst, utan snarare berättelsen om ett land. Därför utvecklas också romanen också gradvis från att spegla det kanske allra mest privata till det renodlat politiska. Och ju längre det går, desto svårare blir naturligtvis de två att hålla isär… Nuria Amats roman är ett djärvt och mycket ambitiöst konstnärligt företag, en balansakt mellan inre och yttre skeenden, mellan privat och politiskt, mellan ren realism och magisk realism… Liv och verklighet blir litteratur i en skicklig författares händer, och Nuria Amat är en mycket skicklig författare”. Rabe avlutar med: ”Jag hoppas att förlaget Themis eller någon annan ger ut fler böcker på svenska ur Nuria Amats omfattande produktion ­ min nyfikenhet på detta författarskap är definitivt väckt.”

Vid direktköp från Themis 150 kr inkl.moms, frakt tillkommer

Tillbaka